KOMKOMMERS
MET KWALITEIT!

ENERGIE

Energie besparen noodzakelijk …

Als modern glastuinbouwbedrijf telen we bijna het hele jaar door. Dit betekent ook jaarrond een warme kas oftewel veel energieverbruik. 

De basis voor energiebesparing vormen de energiebesparende maatregelen, zoals o.a.: rookgascondensor, dubbel glas in de gevels, energiescherm langs de gevel en bovenin de kas, een wkk-installatie en Biomassa installatie.
Verder is ook de klimaatcomputer uitgerust met diverse energiebesparende regelingen.

Warmte opslaan in de nacht

Het CO2 in de rookgassen wordt weer toegepast als meststof voor de planten. CO2 is een belangrijke groeifactor. Zo wordt er overdag gestookt met de ketel om CO2 voor de planten te produceren. De hierbij vrijkomende warmte wordt opgeslagen in grote warmwatertanks om in de nacht de kas weer te verwarmen.

WKK

Warmte en electra zelf produceren …

Voor de warmtevoorziening wordt gebruik gemaakt van een WKK-installatie.

Deze installatie produceert electriciteit uit gas. Hierbij benutten wij ook de afvalproducten die ontstaan, namelijk: de vrijgekomen warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de kas en de geproduceerde CO2 in de rookgassen wordt als meststof voor de planten toegepast.

De geproduceerde electriciteit wordt gedeeltelijk zelf weer gebruikt. De overige electriciteit wordt teruggeleverd aan het net.