KOMKOMMERS
MET KWALITEIT!

Komkommerkwekerij de Maris,
Dit familiebedrijf is gestart in de jaren 70 in Helenaveen. Daar begon Piet Maessen met een kas van nog geen 1 ha met het telen van komkommers. In 1998 moest het bedrijf in Helenaveen plaats maken voor de natuur die ze daar verder wilden ontwikkelen en zijn ze verhuisd naar Grashoek waar het nu nog steeds gevestigd is. Toen ze zich in Grashoek gingen vestigen is zoon Peter, de huidige directeur eigenaar, ook in het bedrijf gestapt. Ze zijn begonnen met 2,5 ha en hebben dit stapsgewijs uitgebreid tot de huidige 6,8 ha.
 

Piet en Peter in de begin jaren

We kunnen zeggen dat we een modern bedrijf hebben wat op traditionele wijze komkommers teelt voor de Nederlandse en Europese markt, bijna het gehele jaar rond van januari t/m begin november. Wij telen de komkommers in drie teeltperiodes de eerste is van januari t/m mei, de tweede teelt van mei t/m augustus en de derde teelt is de laatste van het jaar en deze is van augustus t/m begin november. Zo houden we de kwaliteit op niveau want deze staat bij ons hoog in het vaandel. De kwekerij is GlobalGap en GRASP gecertificeerd hiermee kunnen we aantonen dat onze komkommers aan de hoogste eisen voldoen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne, kwaliteit en duurzaamheid.

De WKK en de Gas gestookte ketel

Duurzaamheid is zéér belangrijk in ons bedrijf, we zijn hier eigenlijk dagelijks mee bezig om dit steeds te verbeteren. Onze energie wordt op 2 verschillende manieren opgewekt, ten eerste met een warmtekrachtkoppeling (WKK) deze wekt stroom op wat we zelf gebruiken, wat over is leveren we terug aan de netbeheerder en met de warmte die hiermee vrijkomt verwarmen we de kas. We hebben een biomassa installatie die op duurzame manier voorzien wordt van brandstof nl. afvalhout uit de bosbouw. Voor extreme weersomstandigheden hebben we een gas gestookte ketel achter de hand. 

Bio massa centralen

De meeste plagen bestrijden we op biologische wijzen, zoals we dat noemen natuurlijke vijanden.
Komkommers telen is geen baan van 9:00 tot 17:00 uur wij zijn 7 dagen per week en bijna 24 uur per dag bezig om het klimaat en de voeding zo optimaal mogelijk te regelen en te organiseren zodat de komkommerplant zich optimaal kan ontwikkelen en haar vruchten kan produceren. Hiervoor hebben we onlangs een geheel vernieuwde klimaat computer geïnstalleerd en een volledig geautomatiseerd systeem dat de voeding van de plant in de juiste verhoudingen klaar zet en doseert.